Őrangyal Európai Alapítvány
"Azért mert szerettek, jöttem a világra,
S lettem új fény, csillag, szülők boldogsága,
Szeressetek engem igaz szeretettel!
A kincsetek vagyok, pici kincs, de Ember!"

2010 - Civil hírlevél

Az Őrangyal Európai Alapítvány 6 éve működő országos hatókörű nonprofit szervezet, melynek küldetése a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - és főként a gyermekek- támogatása és esélyegyenlőségének javítása. Fő céljaink: súlyos beteg gyermekek gyógykezelésének elősegítése; beteg, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családok támogatása; egészségügyi és gyermek-ellátó intézmények támogatása; család nélkül, gyermekotthonban nevelkedő gyermekek segítése; időszaki kiadványok megjelentetése.

Szervezetünk 2010-ben sikeres évet zárt. Az általunk nyújtott támogatások 67%-kal - több mint 16 millió Ft-ra - növekedtek. Tevékenységünk területi hatóköre kibővült: 7 régióban, 9 megyében és a fővárosban folytattunk közhasznú támogató tevékenységet, külön hangsúlyt helyezve az ország hátrányos helyzetű térségeire. Kiterjesztettük tevékenységünket határon túli magyarlakta területekre is (egy romániai gyermekotthonnal kötöttünk együttműködési megállapodást). Több új típusú projektet indítottunk. A pénzbeli és természetbeni támogatások fedezetét főként országos szintű adománygyűjtő kampányokkal teremtettük elő, szolgáltatás-jellegű projektjeinket pedig pályázati forrásból finanszíroztuk. Országosan 16 egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és oktatási intézménnyel és 9 civil szervezettel alakítottunk ki együttműködést, amellyel több ezer gyermek és felnőtt életminőségének javulását segítettük elő.

A Magyarországot 2010-ben sújtó természeti katasztrófák (árvíz, vörösiszap) súlyos károkat okoztak a lakosságnak. A médiában megjelenő megrendítő híradások hatására megmozdult az egész ország. Szervezetünk is adományprogramot indított a károsultak megsegítésére.

Éves beszámolónkat 1-es, a tevékenységi referenciákat 2-es számú mellékletként csatoltuk. Eredményeinket az alábbiakban foglaltuk össze.

1. Beteg gyermekek támogatása

Súlyos, életveszélyes betegséggel küzdő - leukémiás, izomsorvadásban, agytumorban szenvedő, születéskori oxigénhiány következtében halmozottan fogyatékos - gyermekek gyógykezelését és rehabilitációját segítettük elő. Steril szoba kialakításához, lélegeztetőgép bérléséhez, mozgásfejlesztő eszközökhöz és külföldi gyógykezeléshez járultunk hozzá. 8 család 1,67 millió Ft támogatásban részesült.

2.1. Intézmények, szervezetek ellátottjainak támogatása

A hazai egészségügyi és szociális intézmények többsége a kötelező minimumokat is alig tudja biztosítani: sok helyen létszámhiánnyal küzdenek, dologi keretük szűre szabott, anyagi támogatásra nincs lehetőségük. Szervezetünk évek óta segíti az ilyen intézmények munkáját.

Két budapesti kórház gyermekosztálya részére műszereket, orvosi segédeszközöket biztosítottunk, valamint a dolgozók továbbképzését. Egy Pest megyei családsegítő intézmény ellátottjainak - nagycsaládosok, szomatikus és pszichés betegek, fogyatékkal élők, idősek, munkanélküliek - gondozásához élelmiszerekkel, egy fővárosi idősotthon lakóinak ellátásához ruhaneműkkel járultunk hozzá. Kiemelt támogatottunk volt a budapesti Éhező Gyermekekért Alapítvány, amely a nehéz sorsú gyermekek szociális és kulturális felzárkóztatásáért dolgozik (köztük sok a roma gyermek). Élelmiszereket, ruhaneműket, oktatási eszközöket biztosítottunk számukra. A támogatások összértéke 4,3 millió Ft volt.

2.2. Intézmények, szervezetek gyermekprogramjainak támogatása

A gyermekek szocializációja és személyiségfejlődése szempontjából az élményt nyújtó programok nagyon fontosak. Az intézmények által szervezett programok a segítségünkkel gazdagabbá, teljesebbé válnak. Könyv, ruhanemű, élelmiszer, irodaszer, játék adományokat adtunk át 4 megyében, Budapesten és Romániában.

Két budapesti intézményben - családsegítő központ, ill. gyermekotthon - halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett húsvéti rendezvényt támogattunk. Gyermeknap alkalmából 3 olyan kistérségi intézményt segítettünk (Füzesabony, Lőrinci, Kiskunfélegyháza), melyek 26 településnek nyújtanak ellátást szociális, egészségügyi, gyermekjóléti, oktatási területeken. Köztük több a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közé tartozik. A Sovata-n lévő gyermekotthon kis gondozottjainak is ez alkalomból vittünk ajándékot. Emellett két szociális célú civil szervezet gyermektáborához és egy sportrendezvényhez nyújtottunk támogatást. A Fóti Gyermekközpontban a karácsonyi ünnepséget igyekeztünk boldogabbá tenni a család nélkül élő gyermekeknek. A támogatások összértéke 5,4 millió Ft volt.

3. Természeti katasztrófák áldozatainak támogatása

Alapítványunk 4,85 millió Ft értékben vásárolt tárgyi eszközökkel segített a katasztrófa-sújtotta területeken élőknek. A BAZ megyei Gyermekvédelmi Központon keresztül juttattuk el adományainkat Edelény körzetében az árvízkárosultaknak (tisztítószereket, ruhaneműket, élelmiszereket), Kolontáron és Devecserben a polgármesteri hivatalok osztották szét hasonló tartalmú adománycsomagjainkat a vörösiszap katasztrófa károsultjainak.

4. Játszóház és szülősegítő csoport program

„Segítség a szülőknek, élmény a gyermekeknek” című féléves programunk még jelenleg is zajlik. A a Fővárosi Önkormányzat 250 ezer Ft-os támogatása tette lehetővé, hogy egy igazán színes és tartalmas programot valósítsunk meg budapesti beteg, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak, amelyben gyermek játszóház mellett szülősegítő csoportot működtetünk havi rendszerességgel. Erről bővebben szól a 3. sz. melléklet.

5. Civil Hírlevél program

Szintén még folyamatban lévő programunk, melynek keretében a szervezet tevékenységét bemutató kiadványunkat (4. sz. melléklet) a 25 leghátrányosabb helyzetű Kelet-magyarországi önkormányzat településeihez, 17 budapesti kerülethez és a fővároshoz, 12 Kelet-Pest megyei kistérséghez és 900 gazdasági társasághoz juttatjuk el. Az NCA 438 ezer Ft-os pályázati támogatásával.

6. Egyéb tevékenységek

Havi rendszerességgel részt vettünk egy civil szakmai műhely munkájában. Pályázati partnerként drogprevenciós programban közreműködtünk. TÁMOP pályázatot nyújtottunk be gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programra.

Szervezetünk www.orangyalalapitvany.hu internetes honlapján megjelenítettük a programjainkat referenciákkal, és több más portálon is rendszeresen szerepeltünk. Az alábbi linken az általunk támogatott fóti rendezvényről készült film érhető el: http://www.youtube.com/watch?v=7PLVZbmloXo.

Elmúlt évi sikereinket főként a dolgozók áldozatos munkájának és az alkalmazott technikai fejlesztéseknek (számítógépes program, eszközök) köszönhetjük. Alapítványunk tevékenységeiben 3 főállású munkavállaló közreműködött irodavezető, adomány-koordinátor és titkárnő munkakörben, valamint 3 adománygyűjtő munkatárs részállásban. 8-10 önkéntes segítőre számíthattunk a tárgyi adományok vásárlása, csomagolása és szállítása során.

Az NCA 500 ezer Ft működési támogatása hozzásegített bennünket az irodafenntartás és a cél szerinti tevékenységek stabil működtetéséhez: bérleti díjra, irodaszerekre, pályázatkészítéssel

Szervezetünk célja 2011-ben, hogy minél nagyobb mértékben tudja segíteni az egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt rászorulókat - közvetlenül, valamint segítő intézmények és szervezetek közreműködése által.

Több éve működtetett programjaink terén:

1. Fenntartjuk a beteg gyermekek egyéni támogatását, hozzásegítve a családokat a gyermekek ellátási körülményeinek javításához.

2. Tovább kívánjuk bővíteni az intézményi támogatások körét, a leghátrányosabb helyzetű települések javára. A leghátrányosabb helyzetű 33 kistérségben él az ország lakosságának 10%-a, közel 1 millió ember. A nagyvárosi embereknek szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen vezetékes gáz, fürdőszoba, tömegközlekedés, közeli bolt, orvos, posta, hipermarket, stb. Pedig ilyen és ennél nagyobb problémákkal találkozunk ezekben a térségekben. A legfőbb gond a munkalehetőségek hiánya. Ha ezen nem is tudunk változtatni, hisszük, hogy az általunk nyújtott támogatások könnyebbé teszik a nehézségek elviselését, növelik a segítő intézmények munkájának hatékonyságát, és az egészségügyi ellátás körülményeinek javulása visszahat a betegek gyógyulására.

3. A gyermekprogramok támogatása évről-évre növekvő mértékű. Az intézmények hálásak minden segítségért, amivel teljesebbé tudják tenni a gyermekek ünnepét. Úgy tapasztaljuk, hogy ez a fajta együttműködés a személyes gondoskodást nyújtó ellátások és az adománygyűjtő szervezetek között nagyon eredményes.

4. Szeretnénk feleleveníteni a korábbi évek hagyományát: egészségvédelmi kiadvány megjelentetését tervezzük.

2010-ben indult programok:

1. Civil Hírlevél program: 2010. szeptember 1. és 2011. május 31. között valósul meg. A program eredményeként azt várjuk, hogy több száz önkormányzat megismeri szervezetünket és közülük számos új együttműködő partnerre tesz szert az alapítvány. Kiadványunkkal eljutottunk a leghátrányosabb helyzetű hazai településekre és számos potenciális támogatóhoz országszerte, ami várhatóan támogatói bázisunk növekedését eredményezi. (4. sz. melléklet)

2. „Segítség a szülőknek, élmény a gyermekeknek” szülőcsoport és játszóház program: 2010. szeptember 1. és 2011. március 31. között valósul meg Józsefvárosban, helyi intézmények és szervezetek közreműködésével. (3. sz. melléklet)

3. Drogprevenciós program: 2010. október 1. és 2011. április 30. között valósul meg. Együttműködő partnerként veszünk részt a programban, amelynek célja a kábítószer-használat megelőzése és a segítői kompetenciák fejlesztése. A Fonyódi Gyermekotthonban a gyermekeknek dráma-, kézműves- és sport foglalkozásokat, a segítőknek egyéni és csoportos szupervíziót biztosít.

4. Együttműködés a Pro Sovata Alapítvánnyal: az elmúlt évben megkötött megállapodás alapján közös programokat és uniós pályázatokat tervezünk szociális és kulturális területen. Az alapítvány gyermekotthont működtet, valamint sokgyermekes szegény családoknak és magukra maradt idős embereknek nyújt segítséget. (5. sz. melléklet)

5. Természeti katasztrófák áldozatainak támogatása: Sajnos az idei évben is súlyos károkat okoz az árvíz és a belvíz, ezért folytatni kívánjuk ez irányú adománygyűjtő tevékenységünket.

2011-re tervezett új programok:

1. TÁMOP program: Pályázatot nyújtottunk be a TÁMOP-5.2.5.B-10. kiírásra, gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő program megvalósítására, amely elősegíti a beilleszkedési, elfogadási, családépítési, munkaerő-piaci problémák megoldását, valamint lehetőséget biztosít a szociális, társadalmi és pénzügyi akadályokkal küzdő fiatalok számára - a fóti Fáy András oktatási intézménnyel, a Fővárosi Áldozatsegítő Szolgálattal, a Vészhelyzet 2002 Életmentő Alapítvánnyal, a Dunakeszi Rendőrkapitánysággal és a Rendészeti Kiképzők Szövetségével együttműködésben.

2. Korai fejlesztést célzó, beadás előtt álló pályázati programunkkal megkésett fejlődésű, illetve fogyatékkal élő gyermekeknek és családjuknak kívánunk segítséget nyújtani, 3 civil szervezeti partner közreműködésével. Fél éven keresztül heti rendszerességgel ötféle fejlesztő csoportfoglalkozást tartunk, a szülőknek csoportot és tanácsadást biztosítunk. A program része konferencia, nyílt nap és dokumentumfilm elkészítése.

Együttműködés más szervezetekkel:

Szervezetünk arra törekszik, hogy valós és tartalmas együttműködéseket alakítson ki az állami-önkormányzati és a civil szervezetekkel egyaránt. Az egész ország területéről vannak rendszeresen együttműködő partnereink. Hírlevelünk több mint 500 önkormányzathoz jut el. Havonta közreműködünk egy civil szakmai műhely munkájában.

Forrásteremtés:

Adománygyűjtő tevékenységünkhöz országos szintű adatbázisokat használunk, amelyeket folyamatosan bővítünk. Telefonon, levélben és személyesen keressük meg a lehetséges támogatókat. Intenzív pályázati tevékenységet folytatunk, hazai és uniós pályázatokon is indulunk. Az szja 1%-ából eddig csak kis mértékben részesült a szervezet, ezen változtatni kívánunk. Hirdetéseket teszünk közzé újságban és interneten (több partnerünk honlapján szerepel már a felhívásunk), reklámfilmet készíttetünk, és www.orangyalalapitvany.hu honlapunkat elérhetőbbé tesszük az érdeklődők számára. Tavalyi kiadványunk is tartalmaz 1%-os felhívást.

Szervezetfejlesztés:

Szervezetünket ebben az évben olyan önkéntes segítőkkel tervezzük megerősíteni, akik a nemcsak az adományok elosztásában, hanem az adománygyűjtésben, vagy az általunk a gyermekeknek szervezett programokban is részt tudnak venni. Ennek érdekében szeretnénk továbbképzésben részt venni és felkészülni az önkéntesek foglalkoztatására.

A pályázatban igényelt támogatást telefon és postai díjakra, irodabérletre és fenntartásra, három munkatársunk bérére, adminisztrációs, PR, valamint szállítási költségekre szeretnénk felhasználni. Önrészként pénzbeli hozzájárulást, személyes közreműködést, valamint tárgyi feltételeket biztosítunk.

"Mosolyt az arcokra, meleget a szívekbe, csak tiszta hangokat, reményt a szemekbe..." Ezt szeretnénk, ezért dolgozunk.